luni, 30 mai 2011

Doi ţărani

Un ţăran de la cosit
Încetişor, cu greu venea
Toată ziua a muncit
Obosit, flămând era.

Chiar îndată lângă sat
Alt ţăran l-a întrebat:
„De unde tu vii bădie
Aşa chinuit beteag?”

Cu o voce răspicată
Cel cu coasa îi explică:
„Nu se vede, de la coasă
Dacă sunt cu ea în mână!”

Deşi cel care întreabă
Astăzi n-a lucrat defel
Dar, să vezi, se-nteresează:
Îi pare că-s toţi ca el.

Iată-aşa se-ntâmplă vara
În Moldova pe la sat.
Unul umblă cu-ntrebarea,
Altul nici nu-şi vede capul.

11 comentarii:

  1. Unicul timp cind nu a fost asa,era perioada CCCP , imi lipsesc acele timpuri :),democratia daruieste obstei doar o singura libertate - sa degradeze neincurcat de nimeni si cu placere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici, nu sunt de acord cu tine , frate, findcă nu ai dreptate. Să-mi spui, te rog, cu ce este de vină democraţia?, dacă noi singuri o descedităm (prin orişice mijloace), doar singuri vedeţi ce se întâmplă, deşi toţi au strigat în gura mare:dorim dreptate, dorim libertat ect, dar unde-i ea? Aici nu estre nde vină democraţia ca definişie, ci sunt de vină,acei, care n-au putut să se folosească de ea. Istoria, cu bregret, se repetă!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Stimate prietene, ceea ce am scris în fabula de mai sus, nu înseamănă, că toţi, noi de la ţară aşa şi suntem (şi aici, nu contează, care este cel care aşa gândeşte:democrat sau socialist? Pe mine mă doare sufletul, pentru cel care aşa gândeşte, adică, are şi el o credinţă a lui, dar care este? Nu ştiu..După mine le lipseşte omenia şi educaţia din famişlie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Intrebare e cu mult mai complexa decit pare.Eu am in vedere de democratia nu ca definitie ci ca sistem politic actual dominant,in cadrul carui dirijorii sistemului nu-l indreapta inspre binele omului.Ca ex. In CCCP omul care nu se prezenta mai mult de 2 zile la lucru fara motiv serios era mustrat aspru in fata colectivului,scos la adunarea satului,iar in caz ca motivul lipsei era bautul i-l duceau fortat la lecuire.Acesta e si motivul lipsei de narcomani,homosexuali etc.Da era un stil autoritar care fortat i-i pune pe toti in limetele normalului,insa copii cresteau in aria de propaganda a muncii ca mod de viata.Acuma televizorul propagandeaza ca esti liber si ai dreptul la toate celea,sa fii homo,lesbi,sa umbli cu parul colorat ca curcubeul etc.,copii educati de telivizor nu apreciaza munca,doresc sa fie vedete,manageri,avocati - rezultatul e afara.Copii crescuti de sistem antiom deseori devin parinti ineficienti.Iata de ce imi este dor de CCCP.Cu un sistem puternic si pentru oameni si familia este mai puternica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit tot ce ai scris, daragă prietene, şi îmi pare că scrie chiar tatăl meu, fiindcă toate cuvintele şi părerile tale coincid la perfect, deşi , tu eşti întro vârstă ,de la care se poate de aşteptat şi alte păreri, dar nicidecum nu mă supăr, fiindcă ce spui-este adevărul , iar adevărul nu se poate de ascuns.Aici nu sunt de acrd cu un stat autoritar, deşi, tatăl meu toată viaţa a pledat pentru o purete cam aşa, dar în limitele omeneşti.În limitele familiei lui i sa reuşit, fiindcă a educat 5 copii şi toţi cu studuii superioare. Cred că acest fapt vorbeşte de la sine, deşi tatăl meu, n-a fost nici membru de partid, dar în suflet el a fost mai curat şi mai cinstit ca toţi ceea ce se băteau cu pumnu-n piept. La ce-am ajuns, vezi şi tu, cred că ai înţeles ceva din cele spuse?

    RăspundețiȘtergere
  6. Desigur , ma bucur ca vedem viata untr-un mod asemanator.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mulţumesc pentru apeciere, şi îţi doresc succese mari în viaţă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut, astăzi nu doresc nimic să scriu despre poezie, fiindcă sunt cu impresiile concertului de astăzi,de la colegiul muzical "Ştefan Neaga",unde feciorul Vasile a susţinut cu un mare succes examenul de Stat la facultatea instrumente populare (clarinet), el fiind unicul din cei absolvenţi care şi-a înterpretat la clarinet propriile compoziţii(2), şi (5) aranjamente muzicale pentru orchestra "Ştefan Neaga". Sunt foarte mândru şi bucuros de succesele lui.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere