luni, 30 mai 2011

Porcul şi oaia

Porcul trăind bine-n viaţă
Ba mai mult chiar: huzurind,
Azi în zori de dimineaţă
Stăpânul hotărî: "îl vând!"

Doar a prins în greutate
Nişte fălci de-o frumuseţe
Şi atunci stăpânu-n grabă
Se porni cu el la piaţă.

Iar la piaţă ca să vezi
Tot ce sufletu-ţi doreşte
Oi şi miei, capre şi iezi
Porcului îi dau bineţe!

Şi atunci porcul întreabă
Curios fiind cu foc:
Tu eşti oaie, cine poate
Să te-ngraşe ca pe-un porc?

Tu doar vezi cum arăt eu:
Gras, frumos şi grohăiesc
Nu mă cumpără, cum vezi
Deşi vreau să mai trăiesc.

Oaia, fiind oaie blândă,
I-a răspuns simplu de tot:
„Lapte, lână mai am încă”
Nu-s ca tine un gras porc.

De aceea trag nădejde
Că stăpânul va veni
Nu contează care-i preţul
De acord eu vă voi fi.

Tot aşa şi-n viaţa noastră
Se întâmplă uneori
Cineva nu-şi vede nasul
Ca e plin tot de gunoi!

10 comentarii:

  1. Ca de obicei asa si se intimpla ,cine traieste ca porcul ca porcul si sfirseste,da fudulia in genere e oboala nationala a moldovenilor,uneori chiar si indiferent de faprutl daca-s bogati sau rupti de saracie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici, vreau să-ţi reproşezi, prietene, că fabula , a fost , este şi va fi (după mine), un motiv elocvent de a transmite sau a reda , toate celea , ce se întâmplă în viaţa noastră,fie bine sau fie rău. Şi aici, nu depinde de naţiune, culoare, confesii ect, deaceea , fabula, ca ideie, va supraveţui, şi aici chiar mă bucur şi am mari speranţe (ca autor).

    RăspundețiȘtergere
  3. Aici, aşi vrea să-ţi amintesc, prietene, că , fabula, nu este o boală a moldovenilor (cum menţionezi mai sus), şi-mi pare rău, fiindcă, fabula, ca ideie a apărut cu multe secule în urmă, şi niciodată n-a depins de naţiune, cuiloare, confesie ect, deaceea , te rog, mai citeşte, mai interesează-te de această problemă, fiindcă este foarte deficilă, iar să arunci cuvintele în aier nu este cazul, iar de la tine nici nu aştept. Ştiu, că eşti posibil să înţelegi cele ce ţi-am spus. Îţi doresc succese mari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am spus fabula ci FUDULIE ,dvs. ati citit gresit ,si eu am obiceiul sa raspund pentru cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si apropo de fudulie,nu afirm ca e caracteristica tuturor moldovenilor , dar marea parte din cei vazuti de mine sufera de acest sindrom :)

    RăspundețiȘtergere
  6. În ceea ce priveşte fudulia, ai perfectă dreptate. pRIVEŞTE DOAR TELEVIZORUL ZI DE ZI , ŞI O SĂ FII DE ACORD CU MINE. Dacă nu era fudulia, orgoliul şi prostia poate era şi "Alianţa", dar aşa se vede cinme suntem noi. Mergem să-i votăm!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Telivizorul ma starui sa-l evit,prea murdar ca sursa de informatie,insa prin internet i-i urmaresc fiecare zi , m-a dezamagit mult AIE

    RăspundețiȘtergere
  8. Să ştii că bine faci, că nu priveşti televizorul. Şi eu o fac foarte rar, doar la masă. În restul, mă strădui cât mai mult să citesc, şi să citesc cărţi bune. Şi să fii sigur , că le ştiu, care sunt bune de citit şi care nu. Ca să nu dai geş nici tu, citeşte clasica română,M.Eminescu,I.Creangă, A.Donici, V.Alecsandri, inclusiv şi Druţă, citeşte clasica rusă, dar aici să fii mai atent, fiindcă în literatura rusă sunt o mulţime de scriitori, care n-au fost recunoscuţi ani la rând, iar dacă au fostz restabiliţi în ultimii ani-încă nimic nu înseamănă. Dar Puşchin, Dostoevschi, Esenin, Şucşin, Rasputin, Astafiev- trebuie să-i citeşti, fiindcă au scris cu suflet. Asta-i părerea proprie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Deacord , clasica mai are valoare restul in marea parte i-s carti scrise la comanda. Pot sa va recomand si eu o carte documentara foarte interesanta,plina de argumentatie istorica si analiza detaliata :
    С.Г.Кара-Мурза "Манипуляция сознанием" ,
    raspunde la foarte multe intrebari privitor la situatia in care se afla lumea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt de acord cu tine. Iar despre autorul care menţionezi tu, eu cândva am şi citit. Bineînţeles că o să caut această carte, fiindcă , ca medic, chiar şi-mi este necesar. Îţi mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere